söndag 5 augusti 2018

Rapport från Riksrevisionen

Expressen tar idag upp en rapport från Riksrevisionen som handlar om korruption på svenska ambassader.

På svenska ambassader i Asien delar tjänstemän och diplomater ut visum till barn för att dessa ska kunna ta sig till Sverige. Många av dessa ensamkommande är idag försvunna.

Expressen har hittat en rad fall med afghanska barn som reser till Sverige på visum som svenska ambassaden i bl.a. Islamabad (Pakistan) godkänt. I visumet står också att barnen ska återvända inom tio dagar. Detta sker dock sällan, utan barnen ”försvinner” och återvänder aldrig.

Föreningen Svensk Afghansk Foundation är högst inblandade i affärerna. Problemet är att Expressens reporter varken når föreningen på telefon eller mejl och att de föreningslokaler man hänvisar till inte existerar.

De konferenser som SAF åberopar och som svenska ambassadanställda utfärdar visum till, existerar inte heller de.

En medarbetare med utländsk härkomst från Migrationsverket som figurerat i skandalen skyller på den utbredda rasismen i Sverige. ”Rasismen sprider sig i alla delar av vårt liv…//…det pågår en häxjakt på invandrare anställda på Migrationsverket”, säger han.

En diplomat, som sedermera fått sparken, har beviljat visum till 80 afghanska medborgare på felaktiga grunder, hälften av dessa på initiativ från Svensk Afghansk Foundation.

Riksrevisionen har uppmärksammat flera kända fall av korruption på ambassadernas migrationsavdelningar och har av den anledningen valt att granska dem hårdare.

Vi ser här exempel på korruption, fusk och dålig koll på vilka som tar sig in i Sverige. Hur många nyanlända som idag befinner sig i Sverige tack vare korrumperade tjänstemän och myglande organisationer vet förstås ingen, men att de är betydligt fler än vad man vill erkänna från offentligt håll kan nog alla enas om. Tänker osökt på de 9 000 afghanska unga män utan id-handlingar som socialisterna och Annie Lööf vill behålla.

Bra journalistik av Expressen som förtjänar att läsas.

Expressen

Svensk Afghansk Foundation

Kvinnan som Expressen väljer att pixla heter Freshta Hazrat och står som firmatecknare på föreningens hemsida.

Opera Snapshot_2018-08-05_173055_saf69.webnode.se

Personligen tror jag det pågår något bakom kulisserna när det gäller spelet mellan svenska myndigeter och afghaner, både i Sverige boende och nykomna. Varför anländer 23 000 ensamkommande afghaner hit på så kort tid, de flesta med historier som liknar varandra i uppbyggnad och i stort sätt alla utan id-handlingar. Vad har en person som Fatemeh Khavari för roll i det hela och varför väljer regeringen att särskilja gruppen ”ensamkommande afghaner” från alla andra?

Det finns nog en del att gräva i för seriösa journalister.

Ni har säkert hört att afghanerna tänker börja strejka igen. Med start i morgon tänker man sitta på Mynttorget i Stockholm där man tänker kräva full amnesti för alla afghaner i Sverige och säkerligen för alla de som är på väg.

Källa: Petterssons blogg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Web Statistics