lördag 2 juni 2018

Går inte att säga om SD-ledamöter är mer kriminella än invandrare

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt. Foto: Christine Olsson/TT

I Agendas partiledardebatt slog Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt fast att Sverigedemokraternas riksdagsgrupp begått fler brott än invandrare. Men han har faktiskt helt fel.

Påstående: ”Andelen kriminella som begått brott är ju mycket högre [i Sverigedemokraternas riksdagsgrupp] än bland invandrare.” (Jonas Sjöstedt, partiledardebatten i SVT:s Agenda, 6 maj 2018)

Jonas Sjöstedts pressekreterare Örjan Rodhe säger att V-ledarens uttalande bygger på en artikel i Aftonbladet från valåret 2014

Artikeln är skriven av journalisten Gellert Tamas, som gjorde en egen uträkning där han utifrån en annan artikel i Aftonbladet över antalet brottsdömda SD:are som kom in i riksdagen jämförde brottsligheten bland Sverigedemokraternas riksdagsledamöter med gruppen utlandsfödda.

Gammal uträkning

Enligt Aftonbladet var 5 av de dåvarande 49 ledamöterna dömda för brott, bland annat förtal, misshandel, häleri och narkotikabrott. Tamas slog då fast ”en mycket kraftig överrepresentation” – 10,2 procent av Sverigedemokraternas riksdagsledamöter var dömda för brott jämfört med 5 procent av Sverigefödda personer med svenskfödda föräldrar som varit misstänkta för brott, en dubbelt så hög siffra.

Sammanfattning: Faktakollen kan konstatera att det som bekant inte går att jämföra äpplen och päron, och där är brottsstatistik inget undantag. Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet har inte gjort några egna uträkningar vad gäller dömda SD-ledamöter jämfört med den betydligt större gruppen utlandsfödda utan bygger sitt påstående i SVT:s Agenda på en nästan fyra år gammal artikel i Aftonbladet, som i sin tur lutar sig mot en Brå-rapport som är över 10 år gammal. Det är också en stor skillnad mellan de två jämförda tidsperioderna – då man räknar andelen SD-ledamöter som någon gång sedan 1980-talet har dömts för brott mot andelen utlandsfödda misstänkta för brott mellan 1997 till 2001. Sjöstedt har därför helt fel i sitt påstående.

Har du några fakta som kan bidra till texten eller andra påståenden från makthavare som du tycker att SVT:s Faktakollen borde granska, mejla oss på faktakollen@svt.se.

Texten i sin helhet finns att läsa hos SvT, klicka här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Web Statistics