fredag 13 april 2018

Moradi får stanna i Sverige

arifmain

Migrationsdomstolen i Stockholm ger Moradi flyktingstatus. Samma församlingspedagog som anklagas för att ha försökt tysta sexbrottet mot den 14-åriga flickan skrev under intyget till stöd för Moradis asylansökan. Kvinnan är med i S-kvinnor i Östergötland samt ett antal asylvänliga grupper.

I flera artiklar har Samhällsnytt uppmärksammat den afghanske profilen Arif Moradi som omfamnats av det mediala och politiska etablissemanget i Sverige, minglat med statsministern och socialdemokratiska toppar, men som i oktober 2017 dömdes för sexuellt ofredande mot en minderårig flicka under ett konfirmationsläger.

Moradi har registrerats i Sverige under flera olika åldrar och fram tills nyligen påstod han sig vara underårig. Tidigare sökte han asyl i Ungern och Grekland – under andra identiteter. I början av november sattes han i förvar i väntan på utvisning. I februari hävde dock Migrationsdomstolen i Stockholm förvarsbeslutet med hänvisning till bland annat Moradis popularitet i sociala medier.

LÄS MER: ‘Ensamkommandes’ talesperson lovade följa svenska lagar – döms för sexuellt ofredande mot minderårig

Och i slutet av mars tog samma domstol ett beslut om att överpröva Migrationsverkets avslag på Moradis asylansökan och ge honom den högsta skyddsklassningen – flyktingstatus med ett uppehållstillstånd i tre år enligt den tillfälliga lagen.

Upprinnelsen till detta är Moradis påstådda konvertering till kristendom som använts som skäl för hans ansökan om verkställighetshinder och som lämnades in till Migrationsverket i maj 2017. I ett långt och välmotiverat beslut skriver myndigheten att konverteringen sur place – alltså efter att man har lämnat sitt hemland – ställer högre beviskrav på att konverteringen är genuin – och ifrågasätter Moradis verkliga motiv.

”Det du har berättat tyder inte på att du har konverterat till kristendomen till följd av en genuin kristen övertygelse”, skriver Migrationsverket i sitt beslut.

Men trots detta gör migrationsdomstolen i Stockholm en diametralt motsatt bedömning – och ger Moradi ett uppehållstillstånd i Sverige.

Klicka här för att läsa resten.

Källa: Samhällsnytt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Web Statistics