fredag 23 mars 2018

Regeringen försökte stoppa förslag om att totalförbjuda barnäktenskap – blev överkörd av riksdagen


Robert Hannah (L) och Hillevi Larsson (S). Foto: Riksdagen
De borgerliga partierna och Sverigedemokraterna gick under onsdagen emot de rödgröna partierna och sade nej till barnäktenskap och månggifte. "Skamligt att regeringen vill behålla särskilda skäl för barnäktenskap. De sviker flickorna!", skriver Liberalernas Robert Hannah på Twitter.

Det var på onsdagen som Alliansen och Sverigedemokraterna körde över de rödgröna partierna i frågan om barnäktenskap och månggifte.

Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna hade lagt ett förslag om att ändra den svenska lagstiftningen och utreda ett totalförbud mot barnäktenskap.

Förslaget röstades igenom av riksdagen.

"Riksdagen tycker inte att nuvarande lagstiftning kring utländska barnäktenskap är tillräcklig. Därför har riksdagen i ett tillkännagivande uppmanat regeringen att återkomma med ett lagförslag som innebär att barnäktenskap aldrig erkänns i Sverige om någon av parterna var under 18 år när någon av dem kom till Sverige", går det nu att läsa på riksdagens hemsida.

Men regeringen, alltså Socialdemokraterna och Miljöpartiet, samt Vänsterpartiet ville inte se något totalförbud. De försökte i stället stoppa förslaget genom att rösta emot.


I en reservation ska de rödgröna partierna ha skrivit att "det inte helt kan uteslutas att situationer kan uppkomma där ett utländskt barnäktenskap bör erkännas för att Sverige ska leva upp till sina internationella åtaganden", uppger Samhällsnytt som påpekar att en ändrad lagstiftning skulle kunna förhindra romer från att komma till Sverige eftersom barnäktenskap är vanligt i den gruppen.

Regeringen försökte även argumentera emot ett förbud mot barnäktenskap.

Klicka här för att läsa resten av artikeln.
Mycket viktig kunskap inför valet:
S, MP och V försökte stoppa lag mot barnäktenskap och polygami.
M, L, KD, C och SD drev igenom lagförslaget.
Bra att de som vill att barn ska tvångsgiftas bort och att män ska ha flera fruar bekänner färg.

2 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. I sociala medier sprids uppgiften att regeringen har röstat nej till en lag mot barnäktenskap. Det stämmer inte. Däremot har S, MP och V reserverat sig mot att ta initiativ till en lagskärpning – eftersom en sådan redan utreds. Men utredningen kritiseras samtidigt för att lämna plats för ett undantag.
    Uppgifterna har fått stor spridning under de senaste dagarna. ”Igår röstade regeringen för barnäktenskap och månggifte”, skriver Sverigedemokraterna på Twitter och Facebook. Liknande beskyllningar kommer bland annat från Nackamoderaterna och i en tweet från Paolo Roberto. ”Så här röstade partierna om att förbjuda barnäktenskap! Hur fan kan man vara emot en sådan lag..?”, skriver Paolo Roberto och inlägget har bland annat delats i Facebook-gruppen ”Avgå Stefan Lövfen”.

    https://www.metro.se/artikel/nej-regeringen-röstade-inte-nej-till-en-lag-mot-barnäktenskap

    SvaraRadera

Web Statistics