torsdag 29 mars 2018

Barnäktenskap

TT

Kritiserade broschyren om barnäktenskap dras tillbaka

Socialstyrelsen drar tillbaka den kritiserade foldern om barnäktenskap, rapporterar SVT. ”Information till dig som är gift med ett barn” innehåller praktisk information om hur man ska gå tillväga om man kommer till Sverige och är gift med ett barn.
– Materialet har väckt starka reaktioner och många synpunkter. Vi drar tillbaka materialet och ser över det, säger Petra Rinman, enhetschef för kunskapscentrum för ensamkommande barn, i ett pressmeddelande.
Broschyren hade fått massiv kritik, först i sociala medier, bland annat för att den visade en ”oacceptabel flathet” i inställningen till barnäktenskap, som beskrevs i termer som ”olämpligt”. Både Liberalerna och Moderaterna hade krävt att den skulle dras tillbaka.
”Jag blir bestört. Det får aldrig råda några tvivel om vilka lagar och värderingar som gäller i Sverige”, skev barnminister Lena Hallengren (S) tidigare i en kommentar till SVT.

Lena Hallengren.  TT

Ansvarig minister: ”Barn ska inte leva i äktenskap i Sverige punkt slut”

Socialstyrelsens och Migrationsverkets broschyr ”Information till dig som är gift med ett barn” har orsakat en kritikstorm. Barn-, äldre och jämställdhetsminister Lena Hallengren (S) säger att hon ”saknar ord”.
– Det är häpnadsväckande. Det får inte gå att tolka information från svenska myndigheter på lite olika sätt, säger hon till Expressen.
Hon utvecklar i en skriftlig kommentar till SVT:
”Jag blir bestört. Det får aldrig råda några tvivel om vilka lagar och värderingar som gäller i Sverige. Det är inte tillåtet att ingå barnäktenskap i Sverige. Barn ska inte leva i äktenskap i Sverige punkt slut”, skriver Hallengren.
I broschyren förmedlas att det är förbjudet med barnäktenskap, men presenteras också

”Man tror det är ett skämt men det är Sverige 2018”

Socialstyrelsens broschyr ”Information till dig som är gift med ett barn” väcker ilska. Bland annat skriver Socialstyrelsen att ”eftersom barn under 15 år har en absolut rätt till skydd mot sexuella handlingar är det olämpligt att ni bor tillsammans om barnet är under 15 år”.
– Samboende och sexuella handlingar mellan en vuxen och ett barn kräver starkare ordval än “olämpligt” vilket är Socialstyrelsens ordval idag, säger Caroline Szyber i ett pressmeddelande.
Hon menar att broschyren inte bara ska ses som ett utslag av en ”kompasslös myndighet” utan också som ”ett syndrom för den tandlösa politik regeringen bedriver gentemot barnäktenskap”.
Szyber ifrågasätter i en tweet att broschyren ens gett ut. ”Man tror det är ett skämt men det är Sverige 2018”

Källa: Omni

LÄS MER OM BARNÄKTENSKAPEN

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Web Statistics